Steden voor mensen

Steden voor mensen
Auteur: Gehl J.
Publicatievorm:    Boek
Kenmerken: Vastbladig
ISBN-10:/
ISBN-13:978 90 4961 458 4
Aantal bladzijden:291
Verschijningsjaar: 2016
PrijsomschrijvingStukprijsBestel aantal:
Basisprijs (incl. btw en verzendkosten)
49 EUR
bestel

Beschrijving

Achteraf gezien en alles wel beschouwd, kan men de stadsplanning van de laatste 50 jaar moeilijk als een onbetwist succes omschrijven.

De reden daarvoor is eenvoudig: stedelijke ruimte en stadsleven stonden niet bepaald bovenaan de agenda van de stads- en verkeersplanners. Jarenlang bestond er nauwelijks interesse voor de manier waarop fysieke structuren het menselijk gedrag beïnvloeden. Men zag onvoldoende in dat het stadsleven een vitale stedelijke functie is, die professionele omzichtigheid en een zorgvuldige planning vereist.

Vandaag de dag speelt het stadsleven een hoofdrol bij de planning van steden en bebouwde gebieden. Steden over de hele wereld ondernemen aanzienlijke pogingen om de droom van een betere ‘mensenstad’ waar te maken.

Deze belangrijke koers- en mentaliteitswijziging is voor een groot stuk te danken aan Jan Gehl.

Al meer dan een halve eeuw buigt deze invloedrijke en gelauwerde Deense architect zich over de vraag hoe we steden kunnen vormgeven als prettige leefomgevingen waarin de inwoners centraal staan.

Hoe kunnen we steden op een menselijke schaal (her)maken? Hoe zorgen we voor steden die uitnodigen om te wandelen, te fietsen, te lopen, te spelen en te wonen? Ook in het boek “Steden voor mensen” staan deze vragen centraal.

Zoals de titel al aangeeft, belicht Jan Gehl in dit inspirerende boek de methodes en de instrumenten die hij gebruikt om mensonvriendelijke steden om te vormen tot steden voor mensen.

Rekening houdende met demografische evoluties en veranderende levensstijlen, legt de auteur uit hoe men steden kan ontwikkelen die levendig, veilig, duurzaam en gezond zijn. Door steden letterlijk op ooghoogte te bekijken, slaagt Jan Gehl er zelfs in om de grootste metropool op een kleine schaal te benaderen.

Door de verschillende hoofdstukken heen pleit Gehl er bovendien voor om de stad te beleven vanuit de vijf menselijke zintuigen, om de stad al wandelend te ervaren (en dus niet vanuit een auto, een bus of een trein). Hij illustreert hoe die “kleinschalige” visie al te vaak genegeerd wordt in hedendaagse projecten.

Een laatste hoofdstuk is een pleidooi voor stadsplanning op een menselijke schaal in de snelgroeiende steden van de ontwikkelingslanden.

Een instrumentarium boordevol grondbeginselen, heldere overzichten van gebruikte methodes en trefwoordenlijsten sluit dit boek af. “Steden voor mensen” bevat meer dan 700 foto’s en tekeningen die Gehls wereldwijde invloed en werk illustreren.

 

Over "Steden voor mensen"

"Steden kunnen, net zoals boeken, gelezen worden. En Jan Gehl begrijpt hun taal. De straat, het voetpad, het plein en het park vormen de grammatica van de stad: zij zorgen voor de structuur die steden tot leven laat komen, die een divers palet van activiteiten een plek geeft en stimuleert – van rust en contemplatie tot lawaai en drukte. Een menselijke stad, met zorgvuldig ontworpen straten, pleinen en parken, verschaft genoegen aan bezoekers, passanten en mensen die er dagelijks wonen, werken en spelen.

Goed ontworpen buurten inspireren hun bewoners, terwijl slecht ontworpen steden hun stedelingen brutaliseren. Of zoals Jan het uitdrukt: ‘Wij geven vorm aan steden, en zij geven vorm aan ons.’ Niemand heeft de morfologie en het gebruik van publieke ruimte bestudeerd zoals Jan Gehl. Wie dit boek leest zal op een beklijvende manier kennismaken met zijn verbazend helder inzicht in de relatie tussen openbare ruimte en samenleving en in hun onlosmakelijke verbondenheid."

Richard Rogers

  

Over de auteur

Jan Gehl is architect en stichter van Gehl Architects. Gehl was vroeger professor en onderzoeker aan The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture. In de loop van zijn carrière publiceerde hij verscheidene boeken, zoals ‘Life Between Buildings’, ‘Cities for People’ en ‘How to Study Public Life’. Hij werkte onder meer aan stadverbeteringsprojecten in Kopenhagen, Londen, Melbourne, Sydney, New York en Moskou.

 

Inhoudstafel

Voorwoord en inleiding
1. Voorwoord door Richard Rogers
2. Inleiding door de auteur
   
1. De menselijke dimensie
1.1. De menselijke dimensie
1.2. Eerst geven we vorm aan steden - vervolgens geven zij vorm aan ons
1.3. De stad als ontmoetingsplek
   
2. Zintuigen en schaal
2.1. Zintuigen en schaal
2.2. Zintuigen en communicatie
2.3. De vervormde schaal
   
3. De levendige, veilige, duurzame en gezonde stad
3.1. De levendige stad
3.2. De veilige stad
3.3. De duurzame stad
3.4. De gezonde stad
   
4. De stad op ooghoogte
4.1. De strijd om kwaliteit wordt gevoerd op kleine schaal
4.2. Goede steden om te wandelen
4.3. Goede steden om te verblijven
4.4. Goede steden om elkaar te ontmoeten
4.5. Zelfexpressie, spel en beweging
4.6. Fijne plekken, op een verfijnde schaal
4.7. Mooi weer op ooghoogte, alstublieft
4.8. Mooie steden, mooie ervaringen
4.9. Goede steden om te fietsen
   
5. Leven, ruimte, gebouwen - in die volgorde
5.1. Het Brasilia Syndroom
5.2. Leven, ruimte, gebouwen - in die volgorde
   
6. Steden in ontwikkeling
6.1. Steden in ontwikkeling
6.2. De menselijke dimensie - universeel vertrekpunt
   
Instrumentarium
   
Appendix