Debatstrategieën en -tactieken van politici in televisie(s)t(r)ijd

Debatstrategieën en -tactieken van politici in televisie(s)t(r)ijd
Auteur: Coeck L. , Quanten A. , Gelders D.
Publicatievorm:    Boek
Kenmerken: Vastbladig
ISBN-10:/
ISBN-13:978 90 8584 983 4
Aantal bladzijden:131
Verschijningsjaar: 2009
Deel van reeks:    Burger bestuur & beleid: boekenreeks voor bestuurskunde en bestuursrecht
PrijsomschrijvingStukprijsBestel aantal:
Basisprijs (incl. btw en verzendkosten)
29 EUR
bestel

Beschrijving

Welke debatstrategieën en -tactieken gebruiken politici in televisiedebatten? En hoe vaak doen ze dat? Zijn er verschillen tussen partijen en kopstukken? En worden er andere technieken voor en na de verkiezingen gehanteerd?  

Op deze en andere vragen antwoorden de communicatiewetenschappers Coeck, Quanten en Gelders. Zij beschrijven een 50-tal debattactieken en illustreren die met voorbeelden uit 99 Nederlandstalige en Franstalige televisiedebatten voor en na de federale verkiezingen van 10 juni 2007. Ze ronden het boek af met 12 concrete debattips.

De eeste reacties:

“De strategieën en tactieken van de redelijkheid en de retorica zijn van alle tijden. Ze maken dat we ook in de debatstrategieën en -tactieken van vandaag de aloude ‘kunst van de welsprekendheid’ en de overtuigingskracht herontdekken. Dat blijkt ten overvloede uit het gelijknamige boek van Coeck, Quanten en Gelders, dat op de meest accurate wijze de politieke tv-debatten van het federale verkiezingsjaar 2007 analyseert. Ik wist niet dat wij politici over zoveel debatstrategieën en -tactieken beschikken en er zo kwistig gebruik van maken.”
(Guy Verhofstadt, voormalig Belgisch eerste minister)

"Een bijzonder nuttig boek voor debatterende politici. Met voorbeelden en praktische tips. Geef toe: € 29 om als winnaar uit een debat te komen, het kon duurder. Het boek is ook leerrijk voor journalisten, die een beter inzicht krijgen in handelswijze van partijen en individuele politici. Een goede scheidsrechter moet zich op voorhand in de tactiek van de tegenstanders verdiepen om de wedstrijd in goede banen te leiden, herhaalt de vermaarde arbiter Frank De Bleeckere vaak. Het is ten slotte een taalgrensoverschrijdend boek. België behoort zowel tot de Angelsaksische als tot de Latijnse debatcultuur. In die zin, geldt de inhoud voor zowat heel Europa."
(Christophe Deborsu, politiek journalist RTBF)

“Ondanks de onvergelijkbare politieke verhoudingen in België en Nederland schuilt er ook voor Nederlanders verrassend veel nuttigs in de analyse van debatstrategieën in dit boek. Uitermate handig voor mediamakers, voorlichters, communicatieadviseurs, spindoctors en uiteraard voor politici. Ik veronderstel dat Belgen na lezing van dit boek voortaan met een grote grijns de slagenwisselingen van hun voormannen zullen gadeslaan. Wat zeg ik, zullen proberen te voorspellen!”
(Ton Planken, voormalig presentator van Den Haag Vandaag-TV, huidig communicatieadviseur)

Dankzij dit zeer degelijke werk heb ook ik beter leren begrijpen wat er tijdens debatten eigenlijk gebeurt. Tegelijk denk ik: sommige politici zouden beter dit boek lezen. Eén vergetelheid is er wel, en dat is wat regel één zou moeten zijn voor elk debat en voor elk interview: probeer gewoon eerlijk op de vragen te antwoorden. Wie dàt in het achterhoofd houdt, mag met mondjesmaat het nu al beruchte hoofdstuk 10 openslaan, waar de wetenschappelijke onderzoekers zich wagen aan debatertips. De debatten kunnen er alleen maar spitanter, begrijpelijker én interessanter door worden. Zeker voor de kijker die óók dit boek heeft gelezen.
(Tim Pauwels, politiek journalist TerZake)

 

 

Inhoudstafel

1.
Inleiding
2.
Politieke context
3.
Belang van het politieke tv-debat
4.
Functies van het politieke debat
5.
Winnen of verliezen?
6.
Debatstrategieën en –tactieken
7.
Onderzoeksvragen
8.
Methodologie
9.
Resultaten
10.
Debatertips
 
Algemeen besluit
 
Aanbevelingen voor vervolgonderzoek
 
Referentielijst
 
Bijlagen

Aanverwante producten:

Tussen droom en daad Tussen droom en daad 
Communicatie over beleidsintenties door de overheid

Deel van reeks: Burger bestuur & beleid: boekenreeks voor bestuurskunde en bestuursrecht
Auteur: Gelders D.
ISBN: 978 90 8584 161 6
Publicatievorm: Boek
Kenmerken: Vastbladig